Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.01.2012 19:43 - ЕС наказва Унгария до дни
Автор: moniboneva Категория: Новини   
Прочетен: 919 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 13.01.2012 19:56


 ЕС НАКАЗВА УНГАРИЯ ДО ДНИ   Правителството на Орбан с нарушения в три области  
Брюксел, Европа   image Виктор Орбан ЕС може да стартира наказателни процедури срещу Унгария до дни, а от следващата година страната може да загуби част от парите по еврофондовете. Европейската комисия обяви официално, че до дни ще приключи правния анализ на новата унгарска конституция и останалите приети напоследък закони и ще вземе съответните решения на заседанието си във вторник - 17 януари. Говорител на комисията съобщи, че съмненията за нарушение на европейското законодателство от правителството на Орбан са в три основни области: независимостта на Централната банка, на съдебната система и на органите за защита на личните данни на гражданите. 

От Еврокомисията припомниха и необходимостта от стабилна правна среда, респект към свободата на медиите и спазване на основните права. Комисарят по икономическите и валутни въпроси Оли Рен подчерта, че Унгария не е предприела необходимите стъпки за трайно преодоляване на бюджетния си дефицит. 

Така Унгария рискува да бъде първата държава от Евросъюза, на която ще бъдат наложени санкции по новото законодателство за икономическото управление.                                                                                                       Коментар: Същинският въпрос е: Дали Унгария е прецедент, или ще я последват други страни от Източна Европа? Желанието да се избегне финансовата зависимост може да доведе до паралел от икономическа към политическа криза. Уязвима е едната част на Европа, именно бившия източен блок. Разцеплението в Евросъюза може да започне спонтанно на принципа на доминото,като прерасне във вълна от непредвидими промени.Никакъв аналог с арабските революции не правя въпреки, че и там принципа на доминото се прояви с пълна сила.Не може да се прави и аналогия с промените от преди 23г. При тях имаше паралел от икономически застой към политическа криза,но тогавашните промените бяха желани и в избрана посока.Сега нуждата диктува вземането на мерки и посоката на евентуални промени ще бъде неясна.Тази 2012  година ще бъде решаваща за съществуването на Европейския съюз като такъв! Мерките които се вземат за разрешаването на дълговата криза са погрешни, според някой икономисти.Грешни или не самият факт,че те се налагат да бъдат прилагани е достатъчно обезпокоителен факт, поради техния възможен неуспех.При успех е ясно ,че съюза ще продължи да съществува; но какво ще се случи при провал?!Великобритания вече се оттегли с гръм и трясък в края на миналата година. Острова винаги е имал резерви относно ЕС.Още Маргарет Тачър беше върл противник на общността.Не приеха еврото като замяна на своята валута, защото лирата /британския паунд/ беше стабилна и силна валута и се запази такава. Британците могат да си позволят лукса да са аутсайдери на своя остров. Унгария е много различен случай!Страната е разположена в сърцето на Европа. Тя няма алтернатива ако се изолира от ЕС. За разлика от нея, Великобритания има тесни търговски връзки със САЩ, разчита също на своята колониална общност чрез която да компенсира текущи и евентуални загуби. За Великобритания нямаше гласове,че демокрацията е застрашена ,но за Унгария това бяха основните опасения и критики.Каква ще е тази демокрация която е толкова уязвима само при Унгария не и при останалите страни които могат да напуснат ЕС заради проблеми с дълговете си това са: Гърция, Италия, Португалия. Застрашени ли са реално младите демокрации? Или някой иска да има буфер за икономическите си загуби с цената на заплахи от диктатура. В  такъв случай, изолацията на Великобритания диктатура ли значи?!Все въпроси които тепърва ще намират отговор в развоя на действията в общността.  Моника Бонева



Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: moniboneva
Категория: Други
Прочетен: 693940
Постинги: 421
Коментари: 373
Гласове: 549
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930