Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.07.2010 15:44 - Разрешиха отстрел на мечка в опасния район
Автор: moniboneva Категория: Новини   
Прочетен: 549 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 21.07.2010 16:19


image
image
Виж 1 снимка image
Още 8 мечки ще бъдат разселени от мястото, където бе ранена жена
Сн.: Булфото  
Разрешиха отстрел на мечка в опасния район   13:34 / 21 юли 2010 / Общество
 

Министерството на околната среда издаде разрешително на смолянското ловно стопанство "Славейно" за отстрел на една мечка в община Баните, където беше ранена жена.

64-годишната Галина Иванова бе нападната от мечка в района на село Малка Арда на 14 юли и още е в болница с тежки наранявания по главата и тялото.

Междувременно резултатите от ДНК-анализа на убитата след смъртта на 65-годишния Никола Шиков от смолянското село Кутела мечка показаха, че не става дума за същото животно. Това породи съмнения, че едно и също животно е нападнало и него преди два месеца, и жената сега.

Руслан Сербезов, шеф на комисията към екоминистерството за кафявите мечки в България твърди пред в. "24 часа", че мечката, която нападна Иванова, е открита. Тя била заснета във видеоклип с фотокапан и кадрите съвпадали с описанието на сестрата на пострадалата. Поставени били 3 фотокапана близо до инцидента и на различните записи ясно се виждало едно и също животно.
Според Сербезов мечката не тежи повече от 100 кг, 3-4 годишна е, висока към 1,80 см. Той обаче смята, че е по-добре тя да бъде заловена с капан, а не убита.

Контролът при лова и спазването на условията в разрешителното за отстрел ще се осъществява от РИОСВ-Смолян, уточниха от министерството на Нона Караджова пред БТА.
Ведомството е дало съгласие и за разселване на 8 мечки от област Смолян в подходящи високопланински територии с ниска плътност на вида, далеч от населени места. Дейността ще се осъществява чрез улавяне и маркиране с нашийници, съоръжени с радиопредаватели и устройства за глобално стационарно позициониране (GPS). Методът на улавяне на мечките е чрез ненараняващи стъпни капани, които се проверяват всекидневно.

Това ще бъде направено от сдружението "Балкани" с помощта на РИОСВ и дирекцията "Национална служба за защита на природата" към екоминистерството.
Предстои среща на ръководството на ведомството с кметовете на 19 общини от областта, за да се координират действията за предпазване на местните хора от нападения и щети. Планира се и среща с ръководството на Изпълнителната агенция по горите за предприемане на дългосрочни съвместни мерки, с които да се гарантира осигуряване на хранителната база на животните далеч от населените места.

Вчера еколози раздадоха на родопчани спецални брошури със съвети как да се пазят от мечки.
 

Коментар: Мечка около 100кг е видимо миролюбив вегетарианец! Агресивна и нападателна стръвница няма да е под 300кг.Жената била разпознала мечката -как не?! Аз циганин не мога да разпозная сред другите роми,че мечка.Грешка е! С капан да не хванат някой заблуден гъбар и да "го сервират на мечката".Изобщо не е смешно! В такива случаи не бива да се ходи в гората, дори само по края и тъй като рискът е реален.В края на гората вас ви виждат /идвайки от открито / вие сте в засада от скрити в гората било стръвница или вълк.Мечката има /подобно на кучетата/ силно обоняние и надушва натрапникът в своя ареал. Тя не е тигър ,леопард или др хищник от семейство котки за които е характерен силно развит слух.Ако има вятър тогава от далече мечката знае къде се намирате. Ако е миролюбива ще се оттегли сама навътре в гората. Ако е нападателна ще приближи.В безветрие дни може да се натъкнете случайно на мечка. Един мъж разказваше за такава внезапна среща.Вървял по много тясна пътека в гората при непрогледен мрак. Той само чул ръмженето на мечка някъде наблизо. В тъмното дори не я видял.Тя сама се оттеглила и избегнала срещата без да го нападне.Мечка няма за цел да напада при случайна среща.Може от стреса на внезапната среща тя да реагира ,защитно както между впрочем и вие бихте реагирали.Но при възможност ще се оттегли. Предоставете и такава възможност на нея или вие отстъпете. Нападателност с цел да  разкъса било човек, било агне е показател за стръвница не е случайно натъкване.Тогава не разчитайте на миролюбивият и нрав!

Мони Бонева  


Тагове:   мечка,   район,   опасния,   отстрел,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: moniboneva
Категория: Други
Прочетен: 693267
Постинги: 421
Коментари: 373
Гласове: 549
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930