Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.05.2010 22:08 - Мечка уби мъж в смолянско село. Как да реагирате когато ви срещне мечка.
Автор: moniboneva Категория: Други   
Прочетен: 1518 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 17.05.2010 22:54


Мечка уби мъж в смолянско село 17.05.2010 21:18 В района на община Смолян обикалят около 220 мечки. Село Кутела се намира на границата на бивш резерват, където преди време са се развъждали мечки image Един от обитателите на Парка за танцуващи мечки в Белица Мечка е убила човек в смолянското село Кутела, съобщи Агенция "Фокус".

Инцидентът е станал днес следобед.

Мъжът е на 65 години и е от същото село.

Той е излязъл в близката до дома си гора, където е бил нападнат от животното.

Проследени са и кървави следи до бърлогата на мечката.

Шиков е събирал дърва много близко до леговището на мечката, заради което най-вероятно е нападнат и убит, съобщи кметът на Смолян Дора Янкова. още по темата Мечка уби жандармерист в Румъния   Мечка уби американска туристка и рани друга в Румъния  

Установено е, че мечката е средна по ръст, с големина на стъпката около 13 см.

По последни данни в района на община Смолян обикалят около 220 мечки,

каза още кметът на Смолян. Село Кутела се намира на границата на бившия резерват "Карамуш", където преди време са се развъждали мечки.

Цялото село е в паника и страх и никой не смее да излезе от дома си.

В последните пет години ежегодно има нападения от мечки на добитъка и пчелите, но никога досега е нямало случай на нападение над човек.

На мястото на инцидента има полиция, представители на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – Смолян и Държавно горско стопанство – Смолян.

На въпрос дали жителите на селото ще убият мечката, кметът на селото Емил Стоянов отговори, че сега ако някой убие мечка без разрешение, ще трябва да лежи в затвора.

Това не прилича на нищо, от години алармираме и живеем в паника, но не се взеха мерки, каза още Стоянов.                                                                                                                                                       От мен Моника Бонева                                                                                                                  Как да реагирате ако живеете в планински райони или при туристически излед се натъкнете ,ненадейно на мечка.Не правете нищо особено и без нужда. Никога не закачайте мечка! Постарайте се да се отдалечите по най-бързият начин.Може наблизо да има мечета и присъствието ви да бъде изтълкувано от мечката като потенциална заплаха. Основното което не се знае за мечките е ,че те имам обратен инстинкт. Повечето едри хищници нападат от засада или ако жертвата е слаба и побегне. Те избират слаби жертви.Мечките не са нападателни.Но те са животни които атакуват с цялата си мощ, когато са нападнати или раздразнени.Нападат само ако са предизвикани. Обикновено мечките са вегетарианци. Хранят се с горски плодове но понякога ловуват сърни ,зайци и др дивеч.В природата мечките рядко слизат до населени места. Освен след  дълги и студени зими. Когато се събудят от зимен сън и не намират ,обичайната си храна. Тогава именно ловуват дивеч .Ако обаче същия е намалял в резултат от тежката зима ,мечките слизат в селата, предимно за овце. Тогава ако ненадейно се натъкнат на човек/ бил той пастир или при случайна среща с човек /могат да го атакуват. В резултата на това една мечка, може да се превърне в стръвница.тогава за съжаление вече трябва да се застреля ,защото човека се превръща в предпочитана жертва.Животните имат вроден страх от човека и обикновено бягат. Но когато веднъж вече са станали човекоядци ,хищниците започват да нападат, целенасочено хора.Това се отнася и за мечките.Навремето в Странджа планина по сборове и панаири са се провеждали борби. На тези турнири ,местни борци са мерили, сили с мечки с наморник.Дядо ми на младини в борби се е борил с мечки. В един случай дори с две едновременно и е побеждавал. Но той беше близо 2 метра висок /198см рус и синеок -славянски тип човек.От него знам ,че мечката запомня противника и го разпознава по миризмата. Една мечка ако е била ранена от ловец, може да реагира при срещата си с друг човек, атакуващо.Тя запомня ,че това е потенциален нападател.Но обикновено тези гиганти са миролюбиви ,хапват си къпини и боровинки. Катерят се по дърветата за хралупи с мед ...и изобщо не са повод за тревога.В Русия дори  качват ,мечките на кънки и те играят хокей на лед -гледала съм такива ,циркови спектакли по YouTube. Мечка уби мъж в Родопите 17.05.2010, 22:20 (обновена 17.05.2010, 22:26)
news.bg
Коментари (0) image

© selo.bg

65-годишен мъж беше убит от мечка в смолянското село Кутела, предаде радио „Дарик".

Медията се позовава на директора на Областната дирекция на полицията в Смолян комисар Кирил Хаджихристев.

Мъжът е намерен на около 300 - 400 м от последната махала, по пътеката към близката гора, от две жени от селото, които чули викове и ръмжене на мечка. Тялото на Никола Шиков, по което е имало множества наранявания, предимно по главата, е откарано за аутопсия в смолянската многопрофилна болница.

Бърлогата на мечката е била открита по кървавите следи.

Тепърва ще се уточняват защо животното е нападнало мъжа, каза комисар Кирил Хаджихристев.

Той посъветва хората да бъдат внимателни, тъй като през последните години популацията на мечки се е увеличила.

Кметът на Смолян Дора Янкова свика спешно съвещание на институциите, които имат отношение към решаването на проблема, тъй като мечката е защитен вид. Тя призова за съдействие областния управител и екоминистерството.

По думите й в община Смолян има около 220 мечки, а село Кутела се намира на границата на бившия резерват "Карамуш", където преди време те са развъждани. Проблемът се задълбочава и от факта, че мечките са гладни, защото няма  система за подхранването им, каза Дора Янкова. Тя съобщи, че сигналите от населението в района за набези на мечки са всекидневни.

"Ако трябва да се купят за всички мечки GPS, за да се наблюдават и да се следят, какво, къде правят, каза Янкова, цитирана от „Фокус".                                                     Един съвет от мен Мони Бонева ! Когато е невъзможно да се предприемат мерки в защита на населението ,където вилнее стръвница,тогава решението е само едно да патрулират,  въоръжени ловци в тези села. Само при евентуална атака да се стреля по хищника.Така няма да се наруши закона и хората ще се почувстват защитени.Мечка ,която влиза в населено място, целенасочено  да напада хора е стигнала, твърде далеч и е за отстрелване.      



Тагове:   мечка,   мъж,   как,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: moniboneva
Категория: Други
Прочетен: 693043
Постинги: 421
Коментари: 373
Гласове: 549
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930