Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.07.2010 20:09 - Цветът на лицето издава мислите ни
Автор: moniboneva Категория: Тя и той   
Прочетен: 870 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 24.07.2010 20:12


Цветът на лицето издава мислите ни

Повечето от нас природата е дарила с така нареченото трихроматично зрение. Това означава, че всъщност ние виждаме само три цвята – червен, син и зелен, а всичко останало възприемаме като смесване на тези цветове (изключение правят само далтонистите). Такъв тип зрение притежават още само някои примати, докато останалите животни възприемат само два оттенъка – син и червен.

Върху това, защо природата е “решила”, че на човека му е необходимо с такава точност да различава цветовете, учените разсъждават дълго време и дават най-различни обяснения.

Ново схващане се базира на сензационни изводи – това зрение ни е “дадено”, за да можем да се разбираме един друг, като различаваме емоциите по цветова гама.

Изследователи от Калифорнийския технологичен институт твърдят, че умението да се различават цветовете се явява водещо в процеса на взаимното разбиране, при което първото възприятие става именно по цвета на лицето на човека, с когото контактуваме.

Според американските учени всички цветни реакции – гняв и злоба (от които се изчервяваме), страх (от който кожата ни придобива син оттенък), болка (от която лицето става синьо или жълто-зелено), точно се поместват в тези три цвята, които сме способни безгрешно да различим, и служат като комуникативно средство.

С този факт се обяснява и защо лицето на човека и приматите с трихроматично зрение не е покрито напълно с коса – в противен случай ние не бихме разпознали първите признаци за промяна на настроението, които се изразяват със съвсем слабо изменение в цвета на лицето.

В резултат това, което ние наричаме интуитивно усещане, в действителност се оказва реален факт, резултат от нормалния процес на осъзнаване на цвета (чрез специални цветови рецептори), това смислово натоварване, което той носи, и разшифроване, което е заложено в човешкото съзнание от природата.

Правилата са прости: искате ли по-добре да разбирате заобикалящите ви хора, да се научите да избягвате конфликтите и лъжата?

Тогава гледайте събеседника си, при това не задължително в очите. Достатъчно е просто да се отдадете на природните инстинкти и те ще ви подскажат какво чувства в настоящия момент този, с когото разговаряте.                                                                                                                                                        Коментар: В повечето случаи успявам да разгадая, характера на човека по лицето му!Безпогрешно долавям настроения по изражението.Но винаги са възможни заблуди! За предпочитане е да поговориш с човека, преди да си изградиш мнение. Но само ако имате общи преживявания с някой може да твърдите ,че познавате човека достатъчно. "Сродните души" както и "антипатични хора" не са мярка,дали човека е подходящ за вас.Още по малко означава ,че след като е много различен той/ тя не е стойностен човек.Много по хармонична двойка за приятелство,работа и личен живот, биха могли да се окажат хора които взаимно се допълват. Докато еднакви хора, могат да се окажат в изнервяща конкуренция. Или склоностите им да ги теглят пагубно в една,твърде крайна посока.                                                                                                                                                                   Мони Бонева



Тагове:   мислите,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: moniboneva
Категория: Други
Прочетен: 693393
Постинги: 421
Коментари: 373
Гласове: 549
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930