Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.04.2012 19:53 - Процес за АЕЦ Белене
Автор: moniboneva Категория: Новини   
Прочетен: 920 Коментари: 0 Гласове:
0



 ПРОКУРАТУРАТА ОБРАЗУВА ДОСЪДЕБНО ПРОИЗВОДСТВО ЗА БЕЗСТОПАНСТВЕНОСТ ЗА АЕЦ „БЕЛЕНЕ” Става дума за щети в размер на около 200 милиона евро 25 април 2012,  
 
Софийска градска прокуратура еimage образувала ново досъдебно производство за умишлена безстопанственост в особено големи размери по доклада за АЕЦ „Белене” на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ). Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата. По първоначална информация става дума за щети в размер на около 200 милиона евро. Досъдебното производство е образувано срещу двама бивши изпълнителни директори на Националната електрическа компания (НЕК).

Според констатациите на доклада на АДФИ са допуснати множество нарушения на Закона за обществените поръчки и на Устава на НЕК.

Констатациите са, че тези нарушения са допуснати по допълненията на Споразумението, сключено през 2006 г., между НЕК и „Атомстройекспорт” за проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на блоковете в АЕЦ „Белене”.

Според констатациите на АДФИ - след провеждане на обществената поръчка, не се е стигнало до сключване на окончателен договор, а е било сключено Споразумение.

В периода между 2005 – 2009 година към това Споразумение са сключвани множество допълнителни споразумения. Не малка част от тях не са били предоставяни за одобрение на Съвета на директорите на НЕК, което нарушава Устава на компанията.

Друго нарушение, според констатациите на АДФИ, е, че за тези споразумения не е била приложена процедурата по Закона за обществените поръчки.

В рамките на образуваното ново досъдебно производство Прокуратурата ще проверява констатациите на АДФИ и ще ги преценява от правна гледна точка.

Първоначално докладът на АДФИ е бил приложен към старото дело за АЕЦ „Белене”, но след анализ на информацията, която се съдържа в ндего, е преценено, че е необходимо да се образува ново, различно досъебно производство, уточниха от Прокуратурата.                                                                                                                        Коментар: Тази новина не бива да минава незабелязано в общестовото!Това е дело засягащо интересите на българските граждани,защото централата е преди всичко на българите и най-малко тя пренадлежи на днешната изпълнителна власт.Решението за стоителство или отказ от такова би следвало да се  вземе чрез референдум. За 23г демокрация не е бил проведен нито един референдум за важен национален интерес. Този красноречив факт може да ви даде ясна предства за демокрацията, до колко е истинска и за гражданското общество до колкто има такова в страната ни.Ако едно правителство счита, че взема решенията си в състояние на колапс и не е в състояние да защити националните интереси,тогава неминуемо следва оставка на такова безпомощно правителството!След като считат,че нямат достатъчно средства да отстъпят на тези които могат да осигурят чужди ивестиции да намерят средства и да накарат, тази страна да се съживи икономически.                              За 23г Демокрация страната премина през поредици от кризи: банкови,фенансови,световни,европейски и всякакви W и V образни форми ги спъваха и не успяха да извадят страната от блатото! Ами ако цялата им система поначало е грешна?!Вместо да търсят начина как да стане те намират оправдание как да не стане един проект -ако така се действа България никога няма да се оправи!Дано прокуратурата действително погледне сериозно на това дело, защото то е народно дело!Това е задължение на съдебната власт да котролира действията на правителството.Един ден народа ще се събуди от апатията и ще поиска сметка за всичките провали в управлението до сега.АЕЦ Белене ще е сред най-големите от тях. А народа задъжително ще се пробуди когато кризата в Европа се задълбочи, дори да не засегне толкова осезаемно страната ни /понеже кредитите тук не са толкова популярни/ народа накрая ще осъзнае, че не може да разчита на никакава Европа.Едва тогава ще трябва истински да поеме съдбата в свои ръце. Не може да се предвиди до какви последици ще доведе това осъзнаване на липсата на контрол от страна на народа към по важните решения за съдбата страната.Причината за това е, че страната е в условия на демокрация ,а народа се държи като при отминалия строй на социализъм в който държавата взема всички по-важни решения. Тази инерция не води до нищо положително за страната.Хората не са занитересовани, че това ги касае и зависи от тяхната позиция. Емиграцията е и вътрешна в страната в която живеем. Бих я нарекла ""апатична емиграция"".                                                                                              Моника Бонева



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: moniboneva
Категория: Други
Прочетен: 689390
Постинги: 420
Коментари: 373
Гласове: 547
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031