Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.05.2011 18:30 - Гърция пред преврат или революция?А може би валутен борд?!
Автор: moniboneva Категория: Новини   
Прочетен: 1395 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 30.05.2011 18:33

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Гърците хукнаха да си теглят парите ЦРУ предупредило, че в страната може да избухне революция или да има военен преврат, пише германският таблоид "Билд" image Хиляди протестираха в Атина

Само за един ден гърците са изтеглили 1,5 млрд. евро от банковите си сметки, след като в медиите плъзнаха слухове за излизане на страната от еврото, съобщава в. "Адезмефтос типос".

Страхът бе подсилен и от изказване на еврокомисаря Мария Даманаки, която също предсказа, че Гърция може да излезе от еврозоната.

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу в статия във в. "Катимерини" категорично опровергава слуховете за излизане на Гърция от еврозоната.

Барозу обаче предупреждава, че

"ситуацията за Гърция е много сериозна"

 Вестниците цитират еврокомисаря Оли Рен, който пред германското списание "Шпигел" казал, че "европейците поставят на Гърция същите условия, както и Международният валутен фонд".

Той уверява, че решението за следващия транш от 12 млрд. евро за Гърция ще бъде взето след доклад на така наречената надзорна тройка - ЕК, ЕЦБ, МВФ, изготвен на базата на проверки, извършени от тези три институции за състоянието на гръцката икономика.

ЦРУ предупреждава за военен преврат в Гърция

заради жестоките икономически мерки и отчайващото състояние на страната, твърди германският в. "Билд" в публикация, цитирана от гръцкото електронно издание на в. "Етнос".

Според германския таблоид ЦРУ в свой доклад споменавал, че протестите по улиците на Атина могат да доведат до ескалиращо насилие и даже до революция и че вследствие на това гръцкото правителство щяло до загуби контрол над управлението на страната.

"Билд" пише още и за доклад на ЦРУ, в който се споменавало за евентуален военен преврат, в случай че ситуацията в Гърция се усложни още повече и излезе извън контрол. 

Същевременно вчера хиляди хора се стекоха в центъра на Атина на петия ден от протести срещу правителствената политика на икономии.

Около 20 хил. души се събраха на централния площад "Синтагма"

в отговор на призиви в социални сайтове за протести в цяла Европа с искания за "реална демокрация".

Пред сградата на парламента протестиращи носеха плакат с надпис, че бедността е най-голямото престъпление, други удряха празни тенджери с викове "Крадци". 

Основното изискване на кредиторите от тройката към правителството в Атина било да пристъпи към незабавно затваряне на силно задлъжнелите и губещи държавни предприятия и фирмим, пише още "Етнос".

Според изданието на "червено" били 1800 предприятия, а хиляди работещи в тях били застрашени от уволнения.

В. "Имерисия" отбелязва, че до седем дни всичко ще стане ясно и че кабинетът се надява, че

ще получи петия транш от заемите в края на юни

В. "Нафтемборики" твърди, че натискът на "тройката" върху правителството все повече растял, за да може то да бъде накарано да вземе исканите от кредиторите допълнителни мерки за икономии.

Отпускането на петия транш от спасителния заем за Гърция не е застрашено, заяви финансовият министър Георгиос Папаконстантину в телевизионно предаване в събота.

"Гръцкото правителство прави нещата, които трябва да направи, и е очевидно, че  отпускането на заема ще продължи. Нищо не е изложено на риск", каза Папаконстантину, уверявайки зрителите, че няма за какво да се тревожат.

Гръцкият финансов министър каза още, че целта на правителството е да намали работната сила в публичния сектор до 2014 г. с 25% спрямо нивото от 2009 г. и допълни, че това ще бъде направено, като на работните места на напусналите няма да бъдат назначавани нови хора, ще бъдат приключени временните трудови договори и ще бъдат закрити цели агенции.

Премиерът Георгиос Папандреу заяви, че

"Гърция е на първо място"

и че той, "като премиер ще изпълни дълга си пред риска Гърция да изостане с години в развитието си", съобщава още АНА-МПА.

"В тези времена Гърция е на първо място. Не аз, не ПАСОК, нито политическите партии. Пред риска Гърция да изостане с години, аз ще изпълня моя дълг. Не ме интересуват дребни партийни политики и политическата цена", посочи Папандреу.

Той каза, че от самото начало е търсил сътрудничество, за да може страната да излезе от кризата по-бързо.                                                                                                                                                               Коментар:След скандала с шефа на МВФ  Строс-Кан и неговата оставка, плана за спасяването на Гърция се отлага.Докато се избере нов директор на МВФ и се стабилизира дейността на фонда, няма как да се направи нещо за Гърция.  Самите гърци едва ли са наясно колко много ще ги засегне това. Достатъчно обаче са на ясно колко е сериозно положението вътре след като масово си теглят парите. Напомня на България точно преди валутният борд. Не знам какъв план би спасил Гърция, защото не съм икономист. Но военен преврат или революция само ще направят хаоса по голям и положението неспасяемо. Оптимистично съм настроена, че всяко ново начало е за предпочитане. Примиряването с това което е довело до влошаване на положението до крайност е движение в кръг.Гърците имат активна гражданска позиция /за разлика от нас българите/ и надежда да се измъкнат сами е доста голяма. Така, че каквото ново да изберат ще е по добре от сегашният колапс.                          Мони Бонева




Гласувай:
2



1. mt46 - Браво
03.06.2011 19:05
на будните гърци!...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: moniboneva
Категория: Други
Прочетен: 692916
Постинги: 421
Коментари: 373
Гласове: 549
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930