Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.05.2011 15:29 - САЩ да си прибере палячото Уорлик искат интелектуалци
Автор: moniboneva Категория: Новини   
Прочетен: 1088 Коментари: 2 Гласове:
1

Последна промяна: 18.05.2011 17:02


 

  image

 

Съмишлениците от Клуб „1 ноември" са притеснени от външнополитическата зависимост на България - факт, който се е разгърнал с идването на посланик Джеймс Уорлик в страната ни.

Изявите на американския дипломат прекалено се натрупаха, обявиха от клуба на интелектуалците по време на пресконференция в „София прес."

Проф. Николай Василев заяви, че е подготвено писмо до премиера Бойко Борисов и външния министър Николай Младенов. В писмото се казва, че Джеймс Уорлик поставя оценки, напътства, коригира, участва във филми. „Г-н Амбасадорът дори издигна паметник на американските летци," изтъкна проф. Василев.

По думите му имперското поведение на един дипломат е неприемливо.

В писмото клубът настоява в името на защитата на националното достойнство посланик Уорлик да бъде отпратен по живо, по здраво в родината си, където едва ли ще може да упражнява тази своя генерал-губернаторка дейност.

Този човек срива авторитета на Америка в България, категорично заяви проф. Василев и допълни: „Ние искаме Америка да си прибере този палячо и да изпрати човек, който да предизвика уважението на българските граждани към САЩ."

От Клуб „1 ноември" обявиха, че ако нашите управници не реагират на писмото, те ще се обърнат директно към американския президент Барак Обама.

От Клуб „1 ноември" категорично смятат, че хора, обвързани с чужди банки, институции и фондации, не трябва да са новите спасители на България.

Те изразиха недоумението си от „нелогичното и ненормалното" присъствие на лобито, свързано с фондация „Отворено общество" в правителството, като изброиха имената на министри, свързани с нея.

Министър Томислав Дончев е бил програмен директор на фондацията в Габрово, министър Трайчо Трайков е бил три пъти лауреат на Отворено общество за студенти по икономика.

Министър Николай Младенов е бил програмен директор на Отворено общество в София.

Клубът на интелектуалците изрази позицията си, че в отношенията си с всички страни България ще има полза, но това от което няма ползва е липсата на равнопоставеност по отношение както на западните партньори, така и на Русия.

България трябва да има преди всичко европейска ориентация, да следва традиционните отношения с Германия, смятат от Клуб „1 ноември".

По думите им Германия е държава, която запазва минимална принципност и почтеност, както и взаимоизгодни цивилизовани отношения.                                                                                                                                                          Коментар: Тази смяна ще има смисъл само ако Уоролик не е изразявал официалната американска позиция. Възможно е до сега да се е долавяло  личностното му присъствие ,което става все по дразнещо. Ако приемем ,че друг американски посланик би се държал различно ,няма изискване и не се очаква от него да бъде български наставник, тогава да има смисъл да се иска смяна.           Но ако ще бъде подобен или още по натраплив в обществения живот на страната, тогава по добре да изтраем Уоролик до край.Ако посланик на дадена страна е незабележим тогава излиза ,че е формално присъствието му тук. Недоловимо си изпълнява работата за която е изпратен. Когато присъствието на който и да било представител от дипломатическият корпус/ на която и да била държава/  е скандално,атакува с повод и без повод  действията на правителството,тогава той се превръща в персона нон грата. И двете крайности говорят за лошо дипломация. Трябва да се усеща присъствието на дипломатическите пратеници,но без то да предизвиква конфликти на местна почва.                                                                                                                                                                       Мони Бонева                                                                                                                                     Бележка: персона нон грата или на латински persona ingrata е крайно решение, защото се прави и аналогично изгонване на наш дипломат от САЩ.Аз до скоро не обръщах особено внимание на посланик Уорлик. Всеки човек носи белезите на своето общество и ние българите не правим изключение.Донякъде е естествено  неговото поведение да не такова с каквото ние обичайно сме свикнали.Но има дипломатически правила и норми на поведение които се спазват от всички цивилизовани страни.Някой мои приятели и колеги журналисти още през есента бяха на мнение ,че поведението на Уорлик е недопустимо.Други коментатори изказваха мнение, че Уорлик работи в подкрепа на червената идея, защото събужда носталгия по миналото.Тоест именно демократите и симпатизантите на САЩ са най-силно разочаровани от поведението му! Тези които имат полза от уронването прeстижа на Америка се подсмихват самодоволно.




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. moniboneva - към анонимен
18.05.2011 16:54
Аз не влагам нищо лично към посланика не го познавам може като човек да има своите положителни качества.На снимка изглежда симпатичен и елегантен. Обсъждаме обществената му роля която е видна за всички.Ако беше руски или всеки друг посланик със същото поведение, отдавна да са го отзовали. Всички вкупом щяха да скочат срещу неговото присъствие с подписка. Към Уорлик сме прекалено толерантни.Добрите отношения си личат по това,че винаги са равнопоставени! Когато има наставнически поучителен тон това не е партньорство. Повече прилича на диктат когато една държава е подвластна на чужди решения. Ако сме нация очакваща от САЩ или ЕС да ни подбутва да се справим с мафията и престъпността, какви реформи да правим или от какво да се въздържаме, тогава грешката е изцяло на българската страна! Щом винаги чакаме някой от вън да ни наставлява; да ни оправя по тази причина ще продължава да има силно доловимо външно вмешателство.Това изобщо не е редно да се случва в никоя суверенна страна! И не само за България се отнася правилото.
цитирай
2. анонимен - Tova si e durjavna politika na USA
29.07.2011 17:27
http://sweetandsoursocialism.wordpress.com/2011/02/24/failed-jasmine-protests-in-china-expose-americas-tactics-to-destabilize-the-country-usas-ambassador-to-china-photographed-at-planned-protest-site-feb-20-in-beijing/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: moniboneva
Категория: Други
Прочетен: 691813
Постинги: 421
Коментари: 373
Гласове: 549
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930