Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.07.2010 20:13 - Варненски стоматолози пломбират изваден зъб
Автор: moniboneva Категория: Новини   
Прочетен: 734 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 22.07.2010 21:07


 

Варненски стоматолози пломбират изваден зъб 22.07.2010, 17:42 (обновена 22.07.2010, 17:53)
news.bg
     

Шокиращи нарушения са засечени при проверка на зъбния статус на населението във Варна.

Проверката се прави според предадената документация от стоматолозите на НЗОК и реалното състояние на пациентите според картоните.

Драстични разлики в зъбния статус на пациенти, посещавали в две последователни години един и същ лекар.
Например, варненски зъболекари са успели да извадят един и същ зъб на свои пациенти два пъти в две последователни години.

Други изпълнители на дентална помощ пък са правили пломба на вече извадени от тях зъби предната година.

Проверката е обхванала зъбния статус на произволно избрани пациенти на 25 изпълнители на дентална помощ, които имат сключени договори със здравната каса.
При всички са установени сериозни отклонения при отразяването на реалния зъбен статус на пациентите.

Въз основа на това проверяващите са съставили и протоколи за неоснователно изплатените суми на стоматолозите, които са допуснали подобни груби нарушения.

Общият размер на наложените санкции е в размер на 6000 лева.

Проверките за точното отразяване на реалния зъбен статус се правят заради предстоящото въвеждане на електронните досиета на пациентите.

 Коментар: В какво е превърнала здравната ни система лекари и зъболекари?! След лекуването на починали пациенти, сега "модата" е да се пломбират извадени зъби. Навремето далеч назад в епохите и съдиите са вършили глупости.Например, чела съм във Франция да съдят прасета на обесване. Чела съм как  италиански съд призовал мишките да се явят в съда, понеже изяли посевите. Като капак на всички щуротии, прочетох за случай в който осъдили немирен козел на заточение в Сибир. Горкото животно, отървало се е от заобикалящите го кретени !Сигурно е било най адекватното живо същество в съдебната залата. Човешката глупост може да бъде безгранична! Но за средновековието е  напълно разбираемо. Давам този пример да не излезе ,че магистратите са идеални.Но доста сме еволюирали от тогава. В наши дни да се случват подобни безумия е абсурдно!  Бъдещите поколения ще се срамуват, убедена съм! Ясно ,че медиците са принудени от неуредици в здравната системата да прибягват към подобни злоупотреби.Недоумявам обаче, защо вместо да се съюзят и да направят нещо по въпроса /като авторитетни хора/, предпочитат по отделно да стигнат до човешко падение?! Не го разбирам и  нямам думи да го характеризирам! На практика това са служебни нарушения. Но по страшното е ,че са грозно падение на човешкия дух и морал! Тоест като нарушения на закона не е нещо голямо. Но от морална гледна точка е дъното! Да оставим на страна и Хипократовата им клетва, и стремежи към хуманност. Жалък цинизъм е да лекуваш нещо ,което реално не съществува. При това да го правиш съзнателно -без да се дължи на случайни грешки в процеса на работата.Има умисъл!!! Нещо повече, превърнало се е в практика. Гражданите са претръпнали и нищо не ги впечатлява.Което само по себе си позволява, подобни безобразия  да процъфтяват! От това не се забогатява но се опозоряваш. 

 Мони Бонева



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: moniboneva
Категория: Други
Прочетен: 689391
Постинги: 420
Коментари: 373
Гласове: 547
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031