Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.07.2010 22:16 - 10 работници се душат в асансьор заради шефа си
Автор: moniboneva Категория: Новини   
Прочетен: 966 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 22.07.2010 22:25


image

 10 работници се душат в асансьор заради шефа си

18:59 22-07-2010  Собственикът ги държал заключени часове, за да се спаси от глоба

Десет работници от шивашка фирма престояха затворени в асансьор два часа, за да спасят шефа си от глоба. От Главната инспекцията по труда (ГИТ) съобщиха, че по време на проверка във фирма „Блажеви” ООД в Петрич по сигнал на работник от предприятието са намерили десет служители почти задушени в товарен асансьор. Те били затворени там от шефа си, тъй като нямали трудови договори.

Според закона работодателят подлежи на парична санкция 15 000 лева за всеки служител без договор. По информация на инспекторите проверката в шивашката фирма се превърнала в истински екшън, продължил два дни. През първия ден, докато служителите на инспекцията извършвали проверка в сградата на фирмата, шофьорът на ГИТ забелязал, че голяма група работници се измъква от таен вход. Той съобщил на двете служителки от инспекцията. Те се опитали да спрат измъкващите се работници, но те се втурнали да бягат. Докато бягали, единият от работниците подвикнал на служителките „Добре, че дойдохте”, но въпреки това отказал да спре и да разговаря с тях.

Част от шивачките обаче не успели да се измъкнат. Те обяснили на инспекторките, че не работят в предприятието, а били дошли да си пазаруват дрехи. Малко по-късно инспекторите се натъкнали на още 12 работници, които също отричали, че са служители на фирмата. По ръцете си те обаче имали издайнически следи от синя боя, останала от дънковия плат, с който шиели дрехи. В самия цех пък инспекторките попаднали на наплашени и насъскани от шефа си работници, които им крещели: „Защо сте дошли, ще ни вземете хляба, защо ни тормозите?”

Създалата се ситуация принудила служителите на инспекцията да се върнат на другия ден във фирмата, придружени с полиция и с още двама свои колеги. След дълги увещания те накарали собственика на предприятието да отвори товарния асансьор, където са намирали почти задушените работници.                                                                                                                                                                 Коментар: До къде може да стигнат българите? Още до колко крайности?Само не казвайте, че са нямали друг избор! Не само те имат семейства.Тези същите и в газовите камери биха се натикали доброволно:(  Много ми се иска, да вярвам,че това  са изключения. Наистина искам да го повярвам! Но по правдоподобно е да се каже, че изрядните работодатели в България са по изключение.Разбира се от нарушение до нарушение има разлики! Някой липси ако ги нямаше по време на криза ще е лукс. Но пряко да застрашиш живота на работниците за да си спестиш глоба -това е престъпно. Направил нарушение ок сигурно и др работодатели правят  по големи или по малки нарушения- ще си плати.Тези работници повярвайте ми са извън земни не може да са хора! Сами да се наврат там да се душат като овце. Жега е! Най-малкото могат да получат топлинен удар. Но има реална опастност за 2часа 10 човека в претоварен асансьор да се задушат.Ккато и да пропаднат в шахтата.Ако бяха измрели щяха да се водят ,безследно изчезнали.Защото работодател който не поема отговорност за свое нарушение ,едва ли ще си признае за масово убийство.  Щеше да прикрие инцидента и познайте, дали щяха да са намерени телата им. При това същите не се намират в чужбина. Да кажете бели роби са и не могат да се противопоставят.В собствената си родина са.Срам ме е!Не знам за вас дали това е нормално...



Тагове:   асансьор,


Гласувай:
0



1. lubima - нямам думи просто. . . . занемях. . . . ...
22.07.2010 22:30
нямам думи просто....занемях....!Мисля, че за да има ефект от тези проверки /доколкото могат да се нарекат "проверки" де, защото в повечето случаи работодателите са предупредени/...трябва да се налага санкция и на работника който е склонил да работи при тези условия!Сигурна съм, че много от хората знаейки ще ще бъдат глобени няма да работят без трудови договори.....защо винаги гледаме на такива работници /и аз съм работила без договор и ме е яд на мен самата/ като на жертви!Та и те са участници в т.н. сива икономика!Точно като при телефонните измамници....те горките искали да спасят близките си...та и тук.....те работят без договор щото имат семейства!Крайно време е да устояваме правата си!
))))
цитирай
2. moniboneva - Така е!
22.07.2010 23:01
Права си! И аз съм работила без договор. И мен ме е било яд на себе си.На много хора им се налага.Но предел до къде може да се съгласиш с неблагоприятни условия, винаги има! Когато пряко е застрашен живота ти или живота на твой колега -не можеш да приемеш.Хляб се вади по много начини. Пари се губят и печелят. Живота обаче, никой не ти го подарява на ново. Изключение е когато някой благодетел ти е спасил живота.Благодарение на него да живееш втори живот!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: moniboneva
Категория: Други
Прочетен: 691862
Постинги: 421
Коментари: 373
Гласове: 549
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930