Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.07.2010 19:10 - Близо сме до катастрофа повече от всякога, пишат икономисти и анализатори до президента
Автор: moniboneva Категория: Новини   
Прочетен: 443 Коментари: 0 Гласове:
0



Близо сме до катастрофа повече от всякога, пишат икономисти и анализатори до президента   15 юли 2010, 17:20  
София, България   image Никога досега социално-икономическата и финансова ситуация не е била толкова катастрофално опасна, колкото днес, алармират група учени и интелектуалци, които са връчили на 6 юли на президента Георги Първанов официално писмо за рисковете и предизвикателствата, пред които е изправена финансовата и банковата система на България. В текста, предоставен на БЛИЦ от проф. д-р Димитър М. Иванов,  е посочено, че от последния национален форум, посветен на темата "България - накъде след кризата" през януари 2010 г.,  изминаха вече над 6 месеца, но нищо от страна на изпълнителната власт не се случи.

Документът съдържа анализ на състоянието на българската икономика, финансовата и банкова система в момента, тенденциите и рисковете пред тях, както и анализ на финансово-икономическата политика на правителството.

Към последните двадесет сложни, противоречиви, "илюзионистки" години, разцепили страната на две Българии, днес се е прибавила и кризата, и всичко това, тежката реалност пред милиони български граждани просто няма как да не сложи край на институционалните алибита; край на фалшивите идеологически "фактури" и програми, заявяват подписалите писмото, сред които са Рачо Петров, проф. д-р Кръстьо Петков, проф. Боян Дуранкев, доц. Димитър Стефанов, доц. Петя Шопова, Духомир Минев, д-р Николай Радулов.

Дошло е крайно време, на този разпад да бъде сложен край; да бъде спасена икономиката на страната; да бъде конструиран един нов икономически и социален модел; да бъде осигурено бъдещето на децата на България. Целият свят, лидерите на всички страни са в търсене на фундаментални решения за своите икономики и за бъдещето на своите народи. Само ние стоим и оглеждаме собствената си сянка, констатират авторите на писмото.

Няма как да си затворим очите за това, че днес в 2010 г. България не разполага нито с компетентна изпълнителна власт и администрация, нито с ефективна система за вземане на публични, обществени и държавни решения, нито с една истински правова държава, нито с конкурентна икономика. Всичко това са абсолютно необходими условия, за да можем да се адаптираме успешно към новите и опасни геополитически размествания, към икономическите шокове и към един нов, много по-рисков свят, т.е. - към всичко това, което поне засега през първите десет години композира травмата на 21-я век.

Възстановяването на икономиката следва да започне незабавно, заявяват анализаторите и обосновават виждането си, че е необходимо да се смени икономическата политика.

Сред най-неотложните проблеми за разрешаване е посочена задлъжнялостта на частния сектор и сектора на домакинствата; нужно е да се премине към освобождаването на кредитните канали и редукцията на дългосрочните лихвени проценти по кредитите и по този начин да размрази вътрешните инвестиции, сочат авторите на писмото. Такава политика според тях може да стане ефективна в течение само на няколко месеца.

Президентът е възложил на своя екип да се запознае със съдържанието на писмото и да се подготви за обсъждане.                                                                                                     Коментар: Значи все пак България има останали и защитни сили ! Ще видим дали няма да се окажат, твърде безпомощни за да спрат разрухата?!



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: moniboneva
Категория: Други
Прочетен: 693050
Постинги: 421
Коментари: 373
Гласове: 549
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930