Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.04.2010 22:22 - За Джералд Даръл, кучетата ,котките и други животни:)
Автор: moniboneva Категория: Хоби   
Прочетен: 2374 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 06.05.2010 19:04


Покойният вече писател ,зоолог Джерал Даръл беше написал в обръщение към читателите си:"Запомнете, че животните нямат свои депутати в парламента. Вие сте тези които трябва да се грижите за техните права! " Тръпки ме побиват, защото българина за своите права е нехаен и не ги отстоява.За правата на животните да се погрижи кога ли ще дойде ,техния ред?! Случаите на насилие върху животни от изминалите месеци, само демонстрираха българският инат. Тоест вие защитавате животните ние напук ще ги трепем и изтезаваме-дебилщина! Разбира се ,българското общество има далеч по сериозни проблеми за да  му  е основна грижа  животните.Но това не е оправдание, защото те живеят сред нас! Разхождат се по улиците ,прегазвани са от автомобили, осакатявани от хора.Гладни ,жадни и необезпаразитени.Не са ваксинирани.Има обяснение ,защо на обществото не му е до тях самото то има същите проблеми. Колко интересно съвпадение! Логично и разбираемо е мизерията да рефлектира от обществото  върху животните които са били негов спътник. Взели са ги безотговорни стопани, после ги   изпъдили ,защото са надценили способността си да се грижат за тях.Общините преди години се мъчеха да се справят с проблема като прибираха кучетата в кучкарници. Имаше какви ли не предложения за справяне с проблема,оказа се не по силите на общините.Но ако за кучетата поне се мисли, котките са оставяни да се оправят сами. И те наистина са по приспособими животни за градски условия. Макар, че и котки често стават жертви на автомобили, биват осакатявани от хора както се случва на кучетата.Във Великобритания имат подобен проблем с лисици които ровят в боклука.Влизат в градините на хората и отмъкват храна. Но доколкото лисицата е дребен хищник ,преселил се от природата в градските райони /или по правилно да се каже ,че градските райони са стигнали до техните леговища/,за котките и кучетата не можем да кажем същото. Те са живели векове наред с хората дотолкова ,че не се срещат в природата а само там където, живеят и хора. Има диви котки и рисове по нашите земи но те са крайна рядкост. Затова ,дори да не ни харесва и времената да са трудни,  отговорността за тях е изцяло на човека!Той ги е опитомявал поколения наред .Човекът купува ,продава,развъжда и пренася, различни породи кучета и котки. Като му омръзне живата играчка я пуска сред джунглата на мръсния града.Без да съобразява какъв стрес причинява на животното по този начин.Пускат ги и да се оправят както могат! А там ги дебнат само опасности. Домашните любимци са друга категория макар ,че всеки от тях е потенциално застрашен да се окаже в обратно в категорията на улични кучета и котки .Имаше навремето едно писание: относно едно куче ненавиждащо нацистите: "Щом и кучетата ги мразеха, какво остава за хората!" Разбирайте го както искате! Но садизмът проявен към животните се проявява и към хората.Невъзможно е да си добър с хората а лош към животните!

Моника Бонева Едно уточнение за по чувствителните.Взпитанието на домашния любимец за да го приучите на полезни навици или отучите от вредни такива-не влизат в категорията на насилие. Но разбира се трябва да се прави с мярка за да не се затормозява животното! В руската преса прочетох, преди години статия в която се казва: ако котката или кучето ви хулиганства и върши бели ,затова сте виновни  единствено вие! image
 Статията е в памет на кучето ми Роджер -бяла булонка с черно ухо.Цели 12г беше като член на нашето семейство, имаше си и паспорт.Тази снимка на булонка /макар и женска/ ми напомни днес за него.Реших ,че е време да напиша този постинг който отлагах.
 
 


Тагове:   животни,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: moniboneva
Категория: Други
Прочетен: 689507
Постинги: 420
Коментари: 373
Гласове: 547
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031