Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.07.2012 02:31 - НЛО ли похити 267 войници на Галиполи?
Автор: moniboneva Категория: История   
Прочетен: 2416 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 02.07.2012 02:59

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  НЛО ли похити 267 войници на Галиполи?

  29.06.2012 21:41 image image image Местността край залива Сувла, където през август 1915 г. мистериозно изчезват 267 войници.

Август 1915 г. От началото наПървата световна война е изминала малко повече от година. От няколко месеца Антантата опитва да отвори втори фронт на Балканите след този в Западна Европа.

На полуостров Галиполи в европейската част на Турция се водят ожесточени сражения. Великобритания и Франция се мъчат да установят контрол над Дарданелите и оттук на морския път между Черно и Средиземно море. Планът е разработен от британците, зад него стои лично Уинстън Чърчил, първи лорд на адмиралтейството до май 1915 г. Срещу частите на Антантата е турската армия.

На 12 август в разгара на сраженията британците започват нова офанзива. Към турските позиции край залива Сувла настъпва Норфолкският полк. Особено бързо се придвижват бойците от четвърти батальон на капитан Монтгомъри и от пети под командването на полковник Хорас Бошам.

Част от тях, общо 267 души, трябва да завземат кота 60. Тръгват рано сутринта. Докато напредват, навлизат в странен облак. Когато той се разсейва, от групата няма и следа. Бойните им другари не намират нито един труп. Сякаш всички са се изпарили.


Какво се е случило, не е ясно и до днес.

"Батальонът на Норфолкския полк беше на десния фланг, в един момент се усети по-малка съпротива от страна на противника от останалата част на бригадата - пише по-късно в донесението си до военното министерство генерал Йън Хамилтън, командващ Средиземноморските експедиционни сили. - Срещу отстъпващите сили на противника полковник сър Хорас Бошам, храбър и уверен в себе си офицер, предприе настъпление, увличайки след себе си най-добрата част от батальона. Сражението се разгаряше, много бойци бяха ранени или доведени до изнемога поради жаждата. Те се върнаха в лагера. Но полковникът заедно с 16 офицери и 250 войници продължиха преследването, изтласквайки противника. Те се отдалечиха, докато се изгубиха от поглед. Нито един от тях не се върна."

Турците също нищо не знаят за съдбата на изчезналите си противници. В тази битка те взели в плен 35 британци, сочи отчетът на майор Муниб Бей. Само един от тях, редник Браун, бил от Норфолкския полк. И нито дума за каквато и да е част от останалите близо 300 души.

След края на войната на официално запитване на британците от Анкара отговарят, че при Галиполската операция турската страна не е заловила в плен никакви английски войници по протежението на бойните действия край залива Сувла.

През 1919 година британски офицер, натоварен с регистрацията на загиналите войници на Галиполи, докладва, че е открил 180 тела на бойци от пети батальон. Успял да идентифицира само двама - редниците Барнаби и Котър. Телата били разпръснати на площ около 2,5 кв. км, на разстояние от над 700 м от предните позиции на турската армия. Той предполага, че там войниците намерили смъртта си. Когато по-късно местният турски земевладелец се върнал в своята ферма, намерил там телата на убитите.

Ако откритите тела наистина са на войници от изчезналия батальон, каква е съдбата на останалите близо сто техни бойни другари? Военна комисия към министерството на отбраната проучва случая, но не стига до задоволителни отговори. Напротив - дори засилва съмненията, че на 12 август се е случило нещо трудно обяснимо.

В отчета на комисията няколко пъти се споменава за странния облак, спуснал се внезапно над местността. Твърди се, че облакът даже заслепявал артилеристите.
Двама сапьори - Франсис Райхарт и Джон Нюман, описват, че в иначе слънчевия ден няколко облака висели точно над кота 60. Вятърът бил южен, около 10 км в час. Въпреки това облаците не помръдвали и не променяли формата си. Под тях, на земята, имало още един неподвижен облак. Според двамата бойци бил около 250 м дълъг, 60 м широк и 60 м висок. Намирал се на 280 до 360 м от мястото на сражението.

Райхарт и Нюман видели също как неколкостотин души настъпват към кота 60 и без колебание навлизат в облака. Нито един обаче не се появил след това на стратегическата височина. Около час по-късно, след като и последните бойци влезли в облака, той започнал бавно да се издига над земята, слял се с другите облаци над него и заедно се отправили на север към България. След 45 минути се изгубили от погледа на войниците.

Разказът на Райхарт и Нюман не може да бъде приеман за чиста монета, тъй като двамата се връщат към онзи ден години по-късно.

Изчезването на британските войници поражда най-различни версии. Някои смятат, че те са били похитени от извънземни, като странните облаци били всъщност НЛО. Други вярват, че облакът представлявал портал към друго измерение, който засмукал 267-те бойци.

Трети пък предполагат, че някакъв природен феномен в този момент предизвикал внезапно разтваряне на земята и войниците изчезнали в кратера, който след това се затворил.

Съществува и версия, че облакът бил нов, непознат дотогава газ, който може да разтваря всичко, което попадне в него. Такъв обаче не е създаден и до днес, твърдят критиците на тази теория.

Тези, които не вярват в мистерии, са склонни да приемат, че турците всъщност са пленили британските войници, а след това са ги избили най-жестоко. След войната излъгали, че не знаят нищо за съдбата им, за да прикрият военно престъпление. Слабата точка на подобно обяснение - как турците, и те попаднали в гъстия облак, биха могли за минути да се спряват с неколкостотин души, без да оставят никакви следи.

Остава и предположението, че липсата на достоверна информация за съдбата на 267-те войници се дължи на хаоса, съпътствал бойните действия. В дългата битка за Галиполи двете страни дават над 250 000 жертви.               imageimage                                                                                                                                                                                                                         Коментар: Без да подценявам изчезването на хора в друго измерение      /наскоро се занимавах с един заплетен случай който ми разказа играта. Никакво логическо обяснение на загадката не може да се намери, колкото и да търся, освен за паралел към друго измерение! Ако намеря една логична възможност за която да се хвана ще поместя случая в блога ми./Конкретно за този случай с изчезналите в мъглата британски войници край Галиполи, имам логично обяснение. Британците да се заблудили в мъглата и са се издавили в залива Сувла! Как е било възможно да стане това без нито един труп да изплува от 267 войници ?! Ако е дълбоко и скалисто място е възможно. Моника Бонева




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: moniboneva
Категория: Други
Прочетен: 691647
Постинги: 421
Коментари: 373
Гласове: 549
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930