Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.05.2010 02:25 - Стръвницата, разкъсала човек, избяга
Автор: moniboneva Категория: Други   
Прочетен: 815 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 20.05.2010 03:00


Стръвницата, разкъсала човек, избяга  19 май 2010, 21:52 Общество
Смолян, България   image Мечката, която уби човек, все още не е намерена. Експерти от РИОСВ – Смолян, представители на Държавно горско стопанство – Славейно, Държавно ловно стопанство "Кормисош" и над 15 души от местната ловна дружинка са издирвали мечката до късно снощи, но от нея няма и следа. Днес бе погребението на 65-годишния Никола Шиков от село Кутела, който бе убит от мечката в понеделник. Хайката ще продължи утре.
 
За отстрела на опасната мечка има заповед на екоминистъра Нона Караджова.

В Кутела започва и протестна подписка, която ще бъде изпратена до премиера и различните министри.

С нея хората ще поискат да се разреши отстрел на повече мечки, за да се намали тяхната популация и да се преустановят техните набези върху хора и земеделска продукция. 
                                                                                                                                                                                      Това го очаквах! Хищниците когато веднъж станат човекоядци ,захитряват много. Те избягват да правят бърлогите си близо до населени места.В състояние са да изминат ,много километри за да избегнат преследвачите. И нападат на място където са най-малко очаквани.На практика стават неуловими в гората.Другата причина да очаквам стръвницата да избяга е ,че полицаите са ходили до леговището, проследявайки кървавите следи. Веднъж усетила ,чужда миризма на човек ,стръвницата няма да се върне в бърлогата си. Явно не е мечка с малки. Следователно атаката не е в резултат на самозащита, защото човека е приближил ,леговището с малките.Може дори да е мечок. Всъщност пола  на мечката в случая не е от значение. Мечката е гладна! Вече вкусила, веднъж от човешкото месо ще нападне пак. Липсата на обичайната и храна ще я изкуши още повече да атакува отново.Но не на същото място! Може дори да не нападне в същото село. Обаче ще нападне със сигурност! Ако тръгнат да стрелят по мечки ще убият друга мечка. На тази няма да и уловят, дирите в гората на нейна територия.Нито ще я разпознаят.Когато стане, много дръзка и огладнее ще нападне, отново в селото, тогава би могла да се отстреля. Само с патрули в близките села се лови стръвница а не с хайка в гората.Мисля ,че дори съм чела за такъв случай:при лов на стръвница ,докато я търсят навътре из гората тя напада човек в близко селище. Нищо чудно и тук да стане така! На село нямат Интернет да прочетат но инстинкти имат. Да се надяваме ,че никой няма да ходи в края на селото, дори през деня. Това е един вид сакрално място.Граница между дивия и нашия- цивилизован свят. Опасна зона, защото вие сте на открито а противника ви е скрит. Той ви вижда а вие него не.Когато е много гладна, стръвницата нощем би дръзнала да влезе, вътре в самото село.Така ,че дано не окъсняват хората по тъмно  навън. За да не се появят и др стръвници, трябва да се хранят по някакъв начин мечките, както това се прави за сърни и елени.Но явлението "стървница" се случва макар и по рядко в сезони, изобилстващи на дивеч и горски плодове.Моето изучаване на зоология и множество подобни случаи /нападения на хищници / ,ме е навело до извода, че нападенията се дължът на повишената агресивност и раздразнителност на отделни екземпляри. Дори миролюбивите слонове ,които не са хишници, полудяват и нападат хора. В резултат на това, че ги боли зъб или са с по раздразнителен нрав.При наличието на големи бивни, представяте ли си какво чудо е зъбоболът им.Едно стълкновение с човек може да тласне ,такъв екземпляр в посоката да стане стръвник,  като отклонение от обичайното му поведение. Дано това е такъв отделен случай! Мони Бонева
 


Тагове:   човек,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: moniboneva
Категория: Други
Прочетен: 693399
Постинги: 421
Коментари: 373
Гласове: 549
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930